Formy do ciasta

Nasze formy do ciasta z porcelany skaleniowej są trwałe i piękne. Idealne do postawienia na stole podczas serwowania, niezależnie od tego, czy pieczesz tarty wytrawne, czy tarty słodkie. Tarta to klasyczne danie, które jest stale aktualizowane o nowe pyszne przepisy - słone, słodkie, pożywne lub kruche!

Ciasto przyjazne dla klimatu

Najlepsze w tartach jest to, że możesz wybierać składniki w zależności od pory roku i lokalnych zasobów. Napełnij formę do pieczenia nowalijkami na wiosnę, świeżo zebranymi jagodami latem, a jesienią i zimą grzybami, pomidorami, ziołami, serem, owocami lub warzywami korzeniowymi. Innymi słowy, są potrwy na każdą porę roku i możesz podawać je jako danie główne z sałatką lub jako dodatek. Skorzystaj z naszych form do pieczenia, które są dostępne w różnych rozmiarach.

Ciasto z cukrem lub bez

Różnica między tartą wytrawną, a deserową polega na tym, że są pieczone na niesłodzonym spodzie, podczas gdy ciasto deserowe jest słodzone. Słowo ciasto pochodzi od angielskiego „pie”, a we Francji odróżna się wiele rodzajów tart, np. „Quiche”.

Krótka historia wypieków

Pirogen powstał 500 lat przed naszą erą w starożytnym Rzymie i jest prekursorem ciasta. W XII wieku wypiekano okrągłe placki. Szarlotka ma długą historię i znaleziono przepisy angielskie i holenderskie z XVI wieku. Szwedzka szarlotka pochodzi ze Skanii z XIX wieku, kiedy razem z jabłkami jako nadzienie powszechnie stosowano smażoną bułkę tartą.