Kawa w ogrodzie późnym latem

  • Teraz, kiedy drzewa w naszych ogrodach są pełne owoców, a na rynku i w sklepach jest mnóstwo warzyw, można w pełni korzystać z dobrodziejstw, które oferuje sezon. W pewną wrześniową niedzielę obudziliśmy dzieci wcześnie – był to dzień zbierania jabłek i pieczenia ciasta! Wypróbuj nasz cudowny przepis, który króluje w każdej kuchni!

  • Aspvik1_.jpg

  • Aspvik2.jpg

  • Aspvikbob.jpg

  • modeller.jpg

  • Cóż za radość móc wyjść do ogrodu i zebrać tyle jabłek, ile potrzeba do szarlotki dnia!

    Formy do ciasta wchodzą w skład wielu naszych Serwisów. Jednym z najpiękniejszych jest niewątpliwie SENTIMENT.
    Inspirację do dekoru na nim Micael Bindefeld czerpał z ręcznie malowanej porcelany swojej babci.

  • Aspvik4.jpg

  • Aspvik3.jpg

äppelpaj.jpg

Ciasto z jabłkami

CIASTO:

  • 175 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczneia
  • 1 szczypta soli

NADZIENIE:

  • 3-4 jabłka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
     

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ubij lekko masło i cukier. Wymieszaj suche składniki i dodaj do ciasta. Mieszaj dotąd, aż otrzymasz konsystencję ciasta, i wlej do formy. Nadzienie: Obierz i wydryluj jabłka. Przekrój na pół, pokrój w plastry i ułóż je równo na cieście, posyp cukrem i cynamonem. Piecz przez ok. 20 minut, aż jabłka nabiorą złocistobrązowych kolorów.