Rustykalny stół wielkanocny utrzymany w naturalnej stylistyce.

  • Wiosna już coraz bliżej, wszystkich nas zaczyna przepełniać tęsknota za słońcem  Zaproś bliskich do stołu nakrytego tym przepięknym obrusem, ozdobionym paletą naturalnych kolorów, ręcznie malowanej zastawy, miękkich kształtów z naturalnymi elementami. Oto nasze wskazówki, jak pięknie udekorować stół w rustykalnym stylu podczas tegorocznych Świąt Wielkiejnocy.

  • Salt_1.jpg

Tutaj znajdziesz 6 wskazówek, jak nakryć stół w naturalnym stylu.

SA_Pask_tips1.jpg

Wskazówka 1

Zastawa kamionkowa dodaje rustykalnego i naturalego charakteru, doskonale komponuje się z innymi elementami stołu. Tutaj widoczny jest nasz popularny seriws WAVE.  Został on zaprezentowany na zastawionym stole wielkanocnym, gdzie tworzy piękną i nowoczesną stylizację, dzięki ręcznie malowanej emalii.

SA_Pask_tips2.jpg

Wskazówka 2

Serwetki lniane w stonowanej kolorystyce pomogą stworzyć efekt, którego szukasz. Nie musisz być zaawansowany w składaniu serwetek w wyszukane wzory. Wystarczy, że wybierzesz te w podobnym stylu, co lniany obrus. Nakrycie stołu będzie łatwe i efektowne!

SA_Pask_tips2.jpg

Dukningstips 2

Linneservetter i en dov färgskala kommer hjälpa till att skapa känslan du är ute efter. Här behövs ingen avancerad servettvikning, utan låt servetterna gå i samma stil som linneduken. Det ska vara enkelt att duka snyggt!

SA_Pask_tips3-5.jpg

Wskazówka 3

Nakryj stół w lekkim stylu wybierając, spośród z naszych najbardziej wiosennych elementów do nakrycia stołu wielkanocnego. Bazie - symbol wiosny w połączeniu z rustykalnym dzbankiem WAVE , ozdobione piórkami będą wspaniale się prezentować na wielkanocnym stole.

Wskazówka 4

Jeśli masz piękny, drewniany stół i chcesz wyeksponować strukturę drewna, rozłóż lniany obrus figlarnie na blacie. Nie wymaga on prasowania, a niepowtarzalna struktura lnu dodaje charakteru całej stylizaji.

Wskazówka 5

Koc lub miękka poduszka na ksześle zapewni komfort i uszczęśliwi każdego gościa, a jednocześnie stanie się stylowym dodatkiem w Twojej jadalni.

Rękodzieło wielkanocne - pisanki w naturalnych kolorach

  • Oczywiście nieodzwonym elementem dekoracyjnym stołu wielkanocnego są pisanki. Czy jest lepszy sposób na pokolorowanie jaj, niż przy użyciu naturalnych składników? Unikaj niezdrowych chemikaliów i jaskrawych kolorów, zamiast tego udekoruj stół wielkanocny jajkami, które sam pokolorowałeś składnikami ze spiżarni. Jest to zarówno piękne, jak i proste.

SA_Pask_tips6.jpg

Wskazówka 6

Czy jest coś, co bardziej kojarzy się z Wielkanocą niż same jajka, zwłaszcza te własnoręcznie pokolorowane? Polecamy kilka sprawdzonych sposobów na naturalne barwiniki do wielkanocnych pisanek.

 

Porzebujesz:

• Jajka
• Skórka cebuli - aby uzyskać żółtobrązowy kolor
• Jagody mrożone - aby uzyskać niebieski kolor
• Burak / Malina - aby uzyskać różowy kolor
• Kurkuma - aby uzyskać żółty kolor
• Kawa mielona - aby uzyskać jasnobrązowy kolor
• Ocet winny z białego wina - aby uzyskać  idealny odcień

SA_Pask_recept.jpg

Przygotowanie: Dodaj łyżeczkę octu winnego z białego wina do wrzącej wody, a następnie wybrany barwnik i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj jajka i gotuj przez 8 minut. Wyłącz kuchenkę i pozwól im ostygnąć. Im dłużej pozostaną, tym mocniejszy kolor i będziesz mieć gotowe najpiękniejsze dekoracje stołu wielkanocnego!


Wskazówka! Jeśli chcesz nadać swoim kolorowym jajkom więcej charakteru, możesz owinąć jajka sznurkiem lub kawałkiem koronki przed włożeniem ich do barwnika.

 

SA_Pask_recept.jpg

Gör så här: Tillsätt i en tesked vitvinsvinäger i kokande vatten, häll i önskad färgsättare och låt det koka upp i 10 minuter. Därefter lägger du ner äggen och låter dem koka 8 minuter. Stäng av spisen och låt dem svalna. Ju längre de ligger kvar, desto starkare blir färgen och vips har du påskens charmigaste bordsdekorationer klara.

Tips! Vill du få mer karaktär på dina färgade ägg så kan du vira runt tråd eller en bit spetstyg innan du lägger i dem i badet.

​​​​​​​

  • Salt_3.jpg

  • Przepis

knacke2.jpg

Fröknäcke - szwedzki chlebek z ziarnami

Przepis na 12 kawałków

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 50 g całych nasion lnu
  • 50 g ziaren sezamu
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml wrzącej wody
  • szczypta soli

 

Przygotowanie: Ustaw piekarnik na 150 stopni. Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj 200 ml wrzącej wody i oliwę, rozłóż masę na papierze do pieczenia. Spłaszcz i wygładź ciasto dłonią. Posyp solą w płatkach lyb grubozirnistą. Piecz około 1 godzinę w piekarniku.

knacke2.jpg

Fröknäcke

12 bitar

  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl hela linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,75 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl olivolja
  • Flingsalt

 

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt 2 dl kokande vatten och vänd runt och fördela på ett bakplåtspapper. Platta ut och släta till smeten och dra ut med handflatan. Strö på flingsalt. Baka ca 1 timme i ugnen.

  • Mamy nadzieję, że znaleźliście wiele wspaniałych inspiracji do nakrycia wiosennego stołu. Życzymy Wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych. Niech to będzie wspaniała wiosna, w której najważniejsze będą chwile spędzone Bliskimi. Dbajmy o siebie nawzajem!