Pokébowl z łososiem
Japońskie smaki w jednej misce.
Składniki:
4 porcje
• 300 g japońskiego ryżu okrągłoziarnistego (taki jak do sushi)
• 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
• 2 łyżki stołowe sosu sojowego
• 1 rozdrobniony czosnek (starty)
• 2 łyżeczki sosu sriracha (albo więcej w zależności od upodobań)
• 500 g surowego łososia
• 2 cebule dymki
• 0,5 ogórka
• 1 mango
• 2 avokado
• 200 g fasoli edamame
• 1,5 łyżki stołowej palonych nasion białego sezamu
Przygotowanie:Umyj dokładnie ryż i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. W osobnym naczyniu wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, starty czosnek i sos srirarcha. Pokrój łososia w dużą kostkę, a zieloną cebulkę w cienkie plastry. Zamarynuj. Pokrój ogórka w cienkie plastry (najlepiej na tarce), poszatkuj mango, następnie pokrój w cienkie plastry awokado. Nałóż ryż na dno dużych misek. Na wierzch połóż awokado, mango, fasolę edamame, ogórek i łososia. Posyp sezamem i jedz od razu, póki ryż jest ciepły, a ryba zimna! Smacznego!