Jesienią nakryj stół Serwisem CELEBRATION!

  • Celebration_autumn.jpg

  • Witamy jesień i zapraszamy do domu przyjaciół! CELEBRATION to jeden z naszych bestsellerów, zaprojektowany przez artystkę Annę Rooslien. Jego elementy mają falisty kształt i ręcznie malowane platynowe krawędzie. Ponadczasowa porcelana, dobra na jesień i lato, zarówno na brunch jak i wesele.

  • Celebration_autumn2.jpg

  • Jesienią skorzystaj z ogromnego wyboru świeżo zebranych roślin okopowych i warzyw.

  • Celebration_recept1.jpg

  • Kapusta zapiekana w piekarniku z orzechami laskowymi i kaparami

    Oto super prosty przepis na kapustę głowiastą, którą zaserwujesz jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

    Składniki:
    6-8 porcji

    • 1 główka kapusty
    • 3 łyżki stołowe masła
    • olej do brytfanny
    • 3 łyżki stołowe kaparów
    • 100 g siekanych orzechów laskowych
    • 0,5 paczki sera feta
    • sól i pieprz

    Przygotowanie: Ustaw piekarnik na 200 stopni. Posmaruj naczynie żaroodporne i podziel kapustę głowiastą na cztery części. Włóż kapustę do naczynia, posyp solą i pieprzem, posmaruj masłem, dodaj kapary i orzechy. Piecz kapustę przez około 20 minut. Gdy kapusta jest w piekarniku, polej ją roztopionym masłem. Ułóż kapustę na talerzach i posyp pokruszonym serem feta. Smacznego!

  • Celebration_friends.jpg

  • Pokébowl z łososiem

    Japońskie smaki w jednej misce.

    Składniki:

    4 porcje
    • 300 g japońskiego ryżu okrągłoziarnistego (taki jak do sushi)
    • 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
    • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
    • 1 rozdrobniony czosnek (starty)
    • 2 łyżeczki sosu sriracha (albo więcej w zależności od upodobań)
    • 500 g surowego łososia
    • 2 cebule dymki
    • 0,5 ogórka
    • 1 mango
    • 2 avokado
    • 200 g fasoli edamame
    • 1,5 łyżki stołowej palonych nasion białego sezamu

    Przygotowanie:Umyj dokładnie ryż i ugotuj według wskazówek na opakowaniu. W osobnym naczyniu wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, starty czosnek i sos srirarcha. Pokrój łososia w dużą kostkę, a zieloną cebulkę w cienkie plastry. Zamarynuj. Pokrój ogórka w cienkie plastry (najlepiej na tarce), poszatkuj mango, następnie pokrój w cienkie plastry awokado. Nałóż ryż na dno dużych misek. Na wierzch połóż awokado, mango, fasolę edamame, ogórek i łososia. Posyp sezamem i jedz od razu, póki ryż jest ciepły, a ryba zimna! Smacznego!

     

  • Celebration_pokebowl.jpg

  • Celebration_pokebowl2.jpg

  • Wiesz, że w kolekcji CELEBRATION znajdziesz serwis kawowy?
    Usiądź wygodnie na sofie z kubkiem parującej kawy i dużym kawałkiem tarty gruszkowej.

  • Celebration_recept2.jpg

  • Tarta gruszkowa

    W tym roku zamień ciasto na prostą tartę!

    Składniki:
    6-8 porcji

    • 250 g świeżego ciasta francuskiego
    • 150 g twarogu śmietankowego
    • 2 duże gruszki
    • 100 g Chèvre
    • 100 g orzechów włoskich
    • 2 łyżki stołowe miodu

    Przygotowanie: Nastaw piekarnik na temperaturę 200 stopni. Na blasze do pieczenia rozwałkuj ciasto francuskie na kwadrat i zawiń jego boki. Rozsmaruj twaróg i pokrusz kozi ser (Chèvre). Pokrój gruszki w cienkie plastry i rozłóż je na cieście. Rozgnieć lekko orzechy w dłoni i posyp nimi ciasto. Następnie piecz przez około 20 minut, aż tarta nabierze pięknego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika i wystygnięciu polej miodem.