Wiosenne menu z azjatyckim akcentem - celebruj wiosnę!

  • Wiosna wisi w powietrzu, a my nie możemy się jej doczekać, teraz żegnamy zimę! 20 marca to wiosenna równonoc i nie ma lepszego sposobu na oficjalne uczczenie odejścia zimy niż rozkoszna trzydaniowa kolacja ze smakami z Azji. Jak brzmi tatar z łososia na smażonym papierze ryżowym, sałatce z makaronem z kurczakiem w 5 smakach i gorącym majonezem, a na koniec pizza jabłkowa z solonym sosem karmelowym i lodami waniliowymi? Przepisy znajdziesz poniżej!

  • Vic_model.jpg

Wiosenny przepis

  • Zaskocz rodzinę trzydaniową kolacją z azjatyckim akcentem, przy pięknie nakrytym stole, przy którym można długo posiedzieć i po prostu cieszyć się spotkaniem. Oczywiście uwielbiamy oddawać się temu  codziennym życiu i okazywać uznanie i miłość w postaci domowego jedzenia, a ładne nakrycie stołu to coś, co z pewnością zostanie docenione. Po pierwsze, prosta, ale niesamowicie smaczna mała przystawka.

  • Vic_2.jpg

Vic_3.jpg

Tatar z łososia na smażonym papierze ryżowym

Przepis na10-15 porcji


Składniki
•300 g łososia
• 1 jabłko
• 1 łyżka imbiru, obranego i startego
• 0,5 łyżki oleju sezamowego
• sól dla smaku
• czarny pieprz

• papier ryżowy

 


Przygotowanie: Pokrój łososia na małe kawałki. Jabłko obierz  i również drobno posiekaj. Połącz łososia, jabłko, starty imbir i olej sezamowy. Dopraw solą i pieprzem. Odmierz olej w rondelku, w którym można zmieścić cały papier ryżowy. Rozgrzej olej do 150-160 stopni. Dodawaj po jednym arkuszu papieru ryżowego na raz i smaż kilka sekund, a otrzymasz duży chips ryżowy. Odłóż na ręcznik kuchenny, posól i rozdziel na kawałki około 7 x 7 centymetrów. Sezam uprażyć na patelni na złoty kolor. Uważaj, aby go nie spalić! Ostudzić. Nałóż tatara na papier ryżowy i posyp prażonymi ziarnami sezamu. Udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.

  • Tutaj podaliśmy wspaniałą sałatkę z makaronem, kurczakiem w 5 smakach i gorącym majonezem na pięknej porcelanie z kolekcji Victoria, która dzięki swemu figlarnie zaokrąglonemu wzornictwu i eleganckiemu wirującemu dekorowi w kolorze niebieskim, szarym i prawdziwym złotem nada Twojemu stołowi ciepło i styl. Aby uzyskać wyjątkowo delikatne nakrycie stołu, odpowiednie będą złote sztućce i kieliszki ze złotymi krawędziami, stylowe sztućce firmy Diamond można znaleźć tutaj, a szkło można znaleźć tutaj

  • Vic_4.jpg

Vic_5.jpg

Azjatycka sałatka z makaronem, kurczakiem w 5 przyprawach i gorącym majonezem

Przepis na 4 porcje

Składniki
• 4 filety z kurczaka
• 2 łyżeczki „5 smaków”
• olej rzepakowy

Sos
• 100 g marynowanego imbiru
• 1 cm świeżego imbiru
• sok z 2 limonek
• 1 łyżka sosu rybnego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 0,5 czerwonego chili

Sałatka
• 200 g płaskiego makaronu ryżowego
• 2-3 dymki, drobno posiekane
• 1 pęczek kolendry
• 1 sałata rzymska
• 2 marchewki
• 50 g solonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
• 1 łyżka sezamu
• 1 limonka - łódeczki

Majonez
• 50 ml majonez
• 3 łyżeczki sosu Sriracha
• 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie: Sezam upraż na suchej na patelni, na złoty kolor i odstaw na bok. W rondelku zagotuj wodę - zdejmij z ognia i dodaj makaron. Pozostaw do namoczenia przez 3-4 minuty pod przykryciem, a następnie spłucz lodowatą wodą, aż makaron będzie całkowicie zimny. Natrzyj kurczaka zmieloną przyprawą 5 smaków, marynuj przez 20-30 minut. W międzyczasie połącz wszystkie składniki sosu - wlej do marynowanego imbiru, sok z 2 limonek, sos rybny, olej sojowy i sezamowy, chili posiekaj - zmiksuj na gładki dressing. Oczyścić i pokroić sałatę na mniejsze liście. Marchewkę utrzeć obieraczką do ziemniaków i cienko pokroić zieloną cebulę. Kurczaka usmarzyć, wymieszać z makaronem i sosem. Na wierzch posypać dymką i sezamem. Podawać z liminką i kolendrą. Smacznego!

Słodkie zakończenie pierwszego dnia wiosny

  • Czy istnieje lepsze połączenie niż jabłka i cynamon? Następnie dodaj ciasto francuskie, dżem morelowy i śmietanę, a rozpłyną się w ustach. Deser to zwieńczenie posiłku, ale nie jakikolwiek deser, ta pyszna i nieco inna pizza jabłkowa rozpłynie się w ustach, a razem ze solonym sosem karmelowym i lodami waniliowymi będzie to doznanie smakowe, które długo zapamiętacie.

Vic_7.jpg

Pizza jabłkowa z solonym sosem karmelowym i lodami waniliowymi

 

Pizza jabłkowa

• 1 ciasto francuskie
• 1 duże jabłko lub 2 mniejsze (najlepiej z kwaśne)
• 2 łyżki dżemu morelowego
• 50 g masła
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 1/2 łyżki brązowego cukru

Sos karmelowy
• 100 ml śmietanki 30%
• 1/2 szklanki cukru
• 50 g cukru
• 1 cukier waniliowy
• 25 g masła pokrojonego w kostkę
• 1 szczypta soli w płatkach


Dodatki
• lody waniliowe

 

Przygotowanie: Ustaw piekarnik na 200 stopni. W rondelku rozpuść masło i dodaj cynamon. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj 2 łyżkami dżemu morelowego. Rozsmaruj dżem, zachowując około 1,5-2 cm krawędzi. Umyj jabłko, zachowaj skórkę, ale usuń gniazdo. Zetrzyj jabłko na mandolinie na  naprawdę cienkie plasterki. Posmaruj masłem z cynamonem, ale staraj się nie docierać do krawędzi. Posyp równomiernie brązowym cukrem i wstaw do piekarnika na około 15 minut, aż pizza jabłkowa stanie się złocista i pyszna. W międzyczasie przygotuj solony sos karmelowy. Śmietanę, cukier i cukier waniliowy gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut. Następnie zdejmij z ognia i dodaj małe kostki masła, dopraw szczyptą płatków soli. Wyjmij pizzę jabłkową z piekarnika i pokrój na kawałki tak jak pizzę. Podawaj ten przysmak z lodami waniliowymi i słonym sosem karmelowym. MAGIA!!

  • Vic_8.jpg