Tatar z łososia na smażonym papierze ryżowym
Przepis na10-15 porcji
Składniki
•300 g łososia
• 1 jabłko
• 1 łyżka imbiru, obranego i startego
• 0,5 łyżki oleju sezamowego
• sól dla smaku
• czarny pieprz
• papier ryżowy
Przygotowanie: Pokrój łososia na małe kawałki. Jabłko obierz i również drobno posiekaj. Połącz łososia, jabłko, starty imbir i olej sezamowy. Dopraw solą i pieprzem. Odmierz olej w rondelku, w którym można zmieścić cały papier ryżowy. Rozgrzej olej do 150-160 stopni. Dodawaj po jednym arkuszu papieru ryżowego na raz i smaż kilka sekund, a otrzymasz duży chips ryżowy. Odłóż na ręcznik kuchenny, posól i rozdziel na kawałki około 7 x 7 centymetrów. Sezam uprażyć na patelni na złoty kolor. Uważaj, aby go nie spalić! Ostudzić. Nałóż tatara na papier ryżowy i posyp prażonymi ziarnami sezamu. Udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.